سیستم صوتی خودرو: چگونه از نویزها جلوگیری کنیم؟

چگونه از نویزها جلوگیری کنیم؟

چگونه از نویزها جلوگیری کنیم؟ در واقع، نویزهای تولید شده توسط اجزاء مختلف سیستم صوتی خودرو ناشی از مشکلاتی در ارتباط بین بخش‌های حیاتی خودرو است. در این مقاله، تصمیم گرفته‌ایم راه‌حل‌هایی برای کاهش و حل این مشکلات ارائه دهیم. اگر شما نیز با این معضلات روبرو هستید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا با روش‌ها و راه‌حل‌های بهتری آشنا شوید.

نویز سیستم صوتی چیست؟

به‌طورکلی، هر نوع صدای ناخواسته و اضافی که از بلندگوهای سیستم صوتی خودرو پخش شود، به‌عنوان نویز شناخته می‌شود. این نویزها شامل زوزه، سوت، هوم و سایر انواع صداهای ناخواسته است و معمولاً با تغییرات دور موتور خودرو کم‌وزیاد می‌شوند. سیستم صوتی خودرو یکی از تجهیزات اساسی است و لذت رانندگی را به طرز چشمگیری افزایش می‌دهد. بااین‌حال، حضور نویز در سیستم صوتی یا دستگاه ضبط ماشین تجربه گوش‌دادن به موسیقی را به یک تجربه ناخوشایند تبدیل می‌کند. ایجاد نویز ممکن است به دلایل مختلفی از جمله امواج الکتریکی ناخواسته، تداخلات الکترومغناطیسی، اشکال در سیم‌ها و اتصالات، یا خرابی در قطعات سیستم صوتی باشد. برای رفع نویز باید علت علت اصلی نویز شناسایی شود.

عوامل ایجاد نویز سیستم صوتی ماشین

عواملی که باعث ایجاد نویز در سیستم صوتی خودرو شوند، عبارت‌اند از:

  1. ضعیف‌بودن منفی ورودی آمپلی‌فایر
  2. ضعیف‌بودن منفی بدنه خودرو
  3. قطع‌شدن، لهیدگی یا تحت‌فشار بودن قسمت منفی کابل RCA
  4. کشیدن کابل RCA در هنگام روشن بودن سیستم و باز بودن ولوم ضبط ماشین
  5. اشتباه بودن مسیر سیم‌کشی

• ضعیف‌بودن منفی ورودی آمپلی‌فایر

وجود ارت‌های نامطلوب در منفی ورودی آمپلی‌فایر به‌عنوان یک منبع نویز عمل می‌کند. این امر ناشی از اتصال نامناسب یا مشکلات در اتصالات است و باعث تداخلات الکترومغناطیسی می‌شود.

• ضعیف‌بودن منفی بدنه خودرو

اتصال مناسب کابل منفی سیستم صوتی به بدنه خودرو برای عملکرد بهینه اهمیت دارد. بدنه ضعیف یا کثیف باعث ایجاد نویز می‌شود، زیرا این اتصال باید به‌عنوان یک‌پایه ارت و نقطه مرجع برای سیستم صوتی عمل کند.

• قطع‌شدن، لهیدگی یا تحت‌فشار بودن قسمت منفی کابل RCA

کابل RCA که برای انتقال سیگنال صوتی استفاده می‌شود، باید به‌درستی و بدون مشکلات اتصال داده شود. قطع‌شدن، لهیدگی یا فشار بودن این کابل منجر به نویزهای مختلف می‌شود.

• کشیدن کابل RCA در هنگام روشن بودن سیستم و باز بودن ولوم ضبط ماشین

کشیده‌شدن کابل RCA هنگامی که سیستم روشن است و ولوم ضبط باز است، منجر به نویزهای جریان الکتریکی ناخواسته شده که در سیستم صوتی قابل‌شناسایی نیستند.

• اشتباه بودن مسیر سیم‌کشی

اگر مسیرهای سیم‌کشی سیستم صوتی خودرو از نظر الکترومغناطیسی بهینه نباشند، ممکن است تداخلات الکتریکی ایجاد شده و نویزهایی را ایجاد کند و روی کیفیت صوت تأثیر منفی بگذارد.

این عوامل نشان‌دهنده اهمیت اتصالات صحیح، استفاده از مواد مناسب و طراحی مناسب سیستم صوتی خودرو هستند و به کاهش نویزها و بهبود کیفیت صدا کمک می‌کند.
برای رفع نویز در سیستم صوتی خودرو، ابتدا باید منبع اصلی نویز را شناسایی کنید. نویز از دینام، رادیوپخش یا آمپلی‌فایر می‌آید. برای اصلاح این مشکلات از روش‌های زیر استفاده کنید:

• بررسی و تعویض کابل RCA

کابل RCA باید به‌درستی و بدون کشیدگی یا فشار از کابل‌های برق عبور کند. استفاده از کابل باکیفیت به بهبود انتقال سیگنال و کاهش نویز کمک می‌کند.

• بررسی مسیر سیم‌کشی

سیم‌های صوتی به‌درستی و به طور ایده‌آل از نظر الکترومغناطیسی نصب شده‌اند. جلوگیری از نزدیکی کابل‌های صوتی به کابل‌های برق از تداخلات الکتریکی جلوگیری می‌کند.

• استفاده از نویزگیر

استفاده از فیلترهای نویز فرکانس‌های بالای صدا را فیلتر کرده و منجر به کاهش نویز می‌شوند. این روش به بهبود کیفیت صدا کمک می‌کند.

• تقویت اتصال زمین

اتصال زمین برای تمامی اجزای سیستم صوتی اهمیت دارد. استفاده از یک سیم زمین مسی مناسب و اتصال آن به بدنه خودرو موجب شده تا نویزها کاهش یابند.

• بررسی دینام خودرو

دینام خودرو یکی از منابع نویز است، به‌خصوص اگر دینام معیوب باشد یا ولتاژ خروجی آن مناسب نباشد. بررسی و تست دینام با استفاده از مولتی‌متر مشکل را شناسایی و برطرف می‌کند.
این روش‌ها به شما کمک می‌کنند تا کیفیت صدا در سیستم صوتی خودرو خود را بهبود دهید و موسیقی را باکیفیت بالا و لذت گوش دهید.

علت خش در رادیو ماشین

علت خش در رادیو ماشین به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل شامل موارد زیر است:
• تداخل الکتریکی
تداخل الکتریکی یکی از شایع‌ترین دلایل خش رادیو ماشین است. این تداخل از سیم‌کشی داخل خودرو، دستگاه‌های الکترونیکی دیگر در خودرو یا تجهیزات الکتریکی در اطراف خودرو است. مشکلات در سیم‌کشی یا نقص در عملکرد دستگاه‌های الکترونیکی باعث تداخل الکتریکی شده و خش را ایجاد می‌کند.
برای رفع مشکل خش‌خش کردن باند صوتی خودرو ناشی از سیم‌کشی ضعیف ابتدا باید کابل‌های اتصال بین ضبط‌صوت و بلندگوها را به‌دقت بررسی کرده و هر گونه خراش، خوردگی یا اتصال ضعیف را تعمیر یا تعویض نمود. سپس، بلندگوها را جدا کرده و اتصالات آن‌ها را مجدداً لحیم کنید تا اتصالات به‌درستی انجام شود. همچنین، اتصالات جک و شاخه‌های سیگنال را نیز بررسی و در صورت لزوم تعویض کنید. پس از انجام این مراحل، صدای باند صوتی را تست کنید تا مشکل خش‌خش کردن برطرف شده و کیفیت صدا بهبود یابد.
• نقص در رادیو
مشکلاتی مانند خرابی سیم‌ها، خازن‌ها، ترانزیستورها یا سایر قطعات الکترونیکی رادیو ممکن است باعث خش شدن صدا گردد. این مشکلات معمولاً نیاز به تعمیر یا تعویض قطعات دارند تا مشکل برطرف شود. صدای ترانسفورماتور در خش‌خش باند ماشین به‌شدت تأثیر دارد. وقتی که ترانسفورماتور در سیستم صوتی خودرو نویزی ایجاد می‌کند و کیفیت صدای پخش شده را بد می‌کند، با استفاده از یک تنظیم‌کننده برق AC بین شبکه برق و سیستم صوتی، این نویز را کاهش دهید. این تنظیم‌کننده AC به‌عنوان یک فیلتر عمل می‌کند و DCهای مزاحم عامل نویزی را حذف می‌کند. برای انجام این کار، بهتر است از تخصص‌های مرتبط با برق و الکترونیک یا نصب این‌گونه دستگاه‌ها توسط تعمیرکاران ماهر استفاده کنید.
• نقص در بلندگوها
مشکلاتی مانند پارگی یا فرسودگی سیم‌ها، خازن‌های بلندگو یا ساب‌ووفر باعث خش در رادیو می‌شوند. این مشکلات نیاز به تعمیر یا تعویض قطعات بلندگوها دارند تا صدا بهبود یابد و خش حذف شود. برای رفع مشکل خش در رادیو ماشین، ابتدا باید منبع دقیق مشکل شناسایی شود. اگر تداخل الکتریکی علت اصلی باشد، باید سیم‌کشی خودرو و دستگاه‌های الکترونیکی داخل و اطراف خودرو بررسی شوند. در صورت نقص در رادیو یا بلندگوها، نیاز به تعمیر یا تعویض قطعات خواهد بود.
تعویض بلندگوی آسیب‌دیده در برخی موارد، خش‌خش کردن باند ماشین را برطرف می‌کند. بلندگوهای خودرو از طریق پخش صدا، ارتباط مستقیمی باتجربه صوتی شما دارند و آسیب یا خرابی آنها به تغییرات در پخش صدا، کیفیت کمتر صوت یا حتی خش‌خش در باند منجر می‌شود.
باتوجه‌به اینکه بلندگوها یکی از اجزای اصلی سیستم صوتی خودرو هستند، اگر بلندگو آسیب‌دیده است، تعویض آن بهبود قابل‌توجهی در کیفیت صدا دارد. به‌طورکلی، برای رفع مشکلات خش‌خش کردن باند به تعویض بلندگوها نیز فکر کنید، زیرا خرید یک بلندگو جدید معمولاً مقرون‌به‌صرفه‌تر و کارآمدتر از تعمیر بلندگو آسیب‌دیده است.
برای تعویض بلندگو، به فروشگاه‌های معتبری مراجعه کنید که بلندگوهای باکیفیت و متناسب با خودروهای مختلف را عرضه می‌کنند. قبل از خرید، بهتر است بلندگوی جدیدی طبق مشخصات فنی و نوع اتصالات خودروتان بخرید.
دلیل نویز آمپلی‌فایر و حذف آن
نویز در آمپلی‌فایر، مانند آمپلی‌فایر چهار کانال JVC مدل KS-AX3204 از منابع داخلی یا خارجی است و برای حذف آن به روش‌های زیر اقدام کنید:
 نویز داخلی
نویز داخلی آمپلی‌فایر اغلب ناشی از اجزای داخلی مانند ترانزیستورها، خازن‌ها و مقاومت‌ها است. برای حذف این نویز آمپلی‌فایر را به تعمیرکار ماهر ببرید تا قطعات معیوب تعمیر یا تعویض شوند.
 نویز خارجی
این نوع نویز از منابع خارجی مانند سیم‌کشی نادرست، منابع الکترومغناطیسی و نویز‌های رادیویی می‌آید. راه‌هایی برای حذف نویز خارجی شامل استفاده از سیم‌کشی باکیفیت با ضخامت مناسب و عایق، جداسازی آمپلی‌فایر از منابع نویز با استفاده از مواد عایق مانند فوم یا لاستیک و استفاده از فیلترهای نویز است.
 استفاده از فیلتر نویز
فیلترهای نویز به‌عنوان یک راهکار مؤثر برای حذف نویز‌های الکترونیکی در سیگنال‌های صوتی استفاده می‌شوند. این فیلترها عمدتاً فرکانس‌های نویز را کاهش می‌دهند و کیفیت صدای آمپلی‌فایر را بهبود می‌بخشند.
اگر پس از اقدام به این روش‌ها، نویز آمپلی‌فایر همچنان وجود دارد، بهتر است تا آمپلی‌فایر را به تعمیرکار مجاز ببرید تا مشکل به‌صورت حرفه‌ای برطرف شود یا در صورت لزوم قطعات معیوب تعویض شوند.
طریقه نصب نویزگیر ضبط ماشین
به‌منظور نصب نویزگیر برای سیستم صوتی خودرو مراحل زیر انجام دهید:
شناسایی مکان مناسب برای نصب: در ابتدا، باید مکانی را برای نصب نویزگیر انتخاب کنید که نزدیک به سیستم صوتی خودرو و به‌راحتی در دسترس باشد. معمولاً مکان‌هایی نظیر روی داشبورد یا درون صندلی مناسب هستند.
تمیزکردن محل نصب: قبل از نصب، محل انتخاب شده برای نویزگیر از هرگونه آلودگی و گردوغبار پاک شده باشد. این کار باعث شده که نویزگیر بهتر بتواند به محل نصب چسبیده و عملکرد بهتری داشته باشد.
اتصال نویزگیر: در مرحله آخر، نویزگیر را به مکان مناسب نصب کنید. اغلب نویزگیرها برای اتصال از رابط‌هایی نظیر aux و usb استفاده می‌کنند. پس از نصب، نویزگیر را به این رابط‌ها متصل کرده و مطمئن شوید که به‌درستی ثابت شده است.
تست و تنظیمات نهایی: پس از نصب، نویزگیر را تست کنید تا از عملکرد صحیح آن و کاهش نویزهای مزاحم اطمینان حاصل کنید. در صورت لزوم، تنظیمات بیشتری روی دستگاه نویزگیر انجام دهید تا به بهترین عملکرد دست یابید.
با این مراحل، به طور مؤثر از نویزهای مزاحم در سیستم صوتی خودرو جلوگیری کنید و لذت گوش‌دادن به موسیقی را در طول رانندگی بیشتر کنید.

سخن پایانی

برای جلوگیری از نویزها در سیستم صوتی خودرو، ابتدا باید از اجزاء باکیفیت و اورجینال استفاده کرد تا از ایجاد نویزهای غیرمطلوب جلوگیری شود. سپس، مسیر سیم‌کشی را به‌دقت بررسی کرده تا هیچ تداخلی با سیم‌های برق وجود نداشته باشد. استفاده از عایق‌ها مناسب برای جداسازی آمپلی‌فایر و سیم‌های صوتی از منابع نویز محیطی نیز توصیه می‌شود. همچنین، از فیلترهای نویز برای حذف فرکانس‌های ناخواسته استفاده کنید و سیستم صوتی خودرو را به طور منظم تست و عیب‌یابی کنید تا هرگونه مشکل را به‌سرعت شناسایی و رفع کنید. با این اقدامات، از نویزهای مزاحم جلوگیری کنید و از رانندگی لذت کافی را ببرید.

4/5 - (1 امتیاز)

دسته‌بندی :

اشتراک گزاری :

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو ...

خرید مانیتور و سیستم صوتی خودرو از پاور ویزن

بدون واسطه و با کمترین قیمت ممکن محصولات اصل با ضمانت رو دریافت کنید 

مشاوره رایگان تلفنی

مشاوره رایگان خرید مانیتور و سیستم صوتی برای خودرو